Спеціальність 241 «ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННА СПРАВА»

Спеціальність 241 «ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННА СПРАВА»

 

Готельно-ресторанна справа – одна з найперспективніших спеціальностей на сучасному етапі розвитку економіки. Фахівці з готельно-ресторанної справи займаються організаційно-управлінською, господарською, комерційною, інвестиційною та науково-дослідною діяльністю у сфері ресторанного господарства, готельного господарства та виставкової діяльності.

Готельно-ресторанний бізнес є галуззю з високим рівнем конкуренції, що має за мету максимально забезпечити високий рівень комфорту та задовольнити культурні запити гостей. З кожним роком вимоги до рівня цих послуг зростають. Чим вищі культура та якість обслуговування відвідувачів, тим вищий імідж готелю й ресторану, тим привабливіші вони для клієнтів. Ця сфера в комплексі туристичних послуг світового господарства розвивається швидкими темпами і в перспективі, згідно прогнозів відомих профільних організацій, може стати найбільш важливим сектором туристичної діяльності. На ринку праці попит на фахівців готельної і ресторанної галузі постійно зростає, як у світі та Україні загалом, а також Волині зокрема, що вимагає підготовки фахівців високого рівня.

Спеціалісти з готельної і ресторанної справи спроможні очолювати роботу у готельних та туристичних комплексах різних типів (мотелях, кемпінгах, ботелях, флайтелях), санаторно-курортних закладах, пансіонатах, будинках відпочинку, профілакторіях, санаторіях, у підприємствах ресторанного господарства різних типів (ресторанах, барах, кафе і т.д.), працювати у їх структурних підрозділах.

 

Сфера професійної діяльності випускника:

- керівник (президент асоціації, концерну, корпорації, генеральний директор готелю чи туристичного комплексу, виставкового центру, ресторану, турфірми, менеджер з економіки, завідувач відділом, начальник експлуатації тощо);

- спеціаліст з адміністративної роботи (головний адміністратор служби прийому та розміщення у готелі, головний інженер та метрдотель в ресторані);

- спеціаліст матеріально-технічного забезпечення (економіст зі збуту, начальник відділу збуту та ін.);

- ресторатор;

- менеджер у готельному чи ресторанному господарстві;

- менеджер з персоналу;

- фахівець санаторно-курортної справи;

- начальник відділу з маркетингу та комерції у готельно-ресторанному бізнесі;

- керівник з реалізації та організації споживання товарів, продукції ресторанного господарства та послуг;

- фахівець із гостинності в місцях розміщення (готелі, туристичні комплекси та ін.);

- фахівець з управління проектами та програмами;

- фахівець-аналітик з дослідження товарного ринку;

- фахівець з організації дозвілля, організатор туристичної та готельної діяльності.